Karob – co to takiego?

Karob jest naturalną substancją, która jest znana od lat. Jest także dosyć szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Jest pozyskiwana z zimnozielonych strąków roślin, które rosną w śródziemnomorskim klimacie. Może występować jako mączka, melasa oraz proszek, które różnią się właściwościami oraz pochodzeniem. Czym jest karob?

Definicja

Karob to nazwa rośliny Ceratonia siliqua. Po polsku to szarańczyn strąkowy. Karobowe drzewo posiada owoce pod postacią strąków i to z nich właśnie są pozyskiwane spożywcze substancje. Pojawiają się one w przeróżnych postaciach. Jest to proszek karobowy ze strąków bez nasion, a także melasa karobowa ze strąków. Mączka jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Zastosowanie oraz właściwości karobu

Zależnie od konkretnego typu karobu – melasy, proszku, mączki czy też strąków w całości, wszelkie właściwości są nieco inne. Bogactwem wyjątkowym składników cechuje się mączka świętojańskiego chleba pozyskiwana z nasion. Ma barwę biało-żółtą. Jest to doskonały zagęstnik oraz stabilizator. Czysta mączka świętojańskiego chleba to składnik występujący powszechnie w spożywczych produktach. Może je zagęszczać naturalne i stabilizować, bez użycia zagęstników sztucznych, stąd także określenie popularne substancji jako guma karobowa.

Karob się także sprawdza jako słodzik łagodny z uwagi na wysoką zawartość wszelkich węglowodanów. Stosuje się coraz częściej go w kuchni zarówno do przygotowywania słodkich napojów czy też deserów, jak i potraw codziennych. Może być przez dzieci lubiany z uwagi na aromat, smak oraz delikatną słodycz, które przypominają do złudzenia pewien bardzo ceniony produkt – zarówno ceniony przez osoby dorosłe, jak i dzieci.

Gdy nie słyszeliśmy wcześniej o tym składniku, to powinniśmy włączyć go czym prędzej do swojego jadłospisu i zadbać o jego spożywanie. Na pewno pokochamy ten produkt. Pokuśmy się o zmiany w swoim stylu życia, a nie będziemy tej decyzji żałować.