Karob ze sklepu bee.pl, inaczej mączka chleba świętojańskiego to wschodząca gwiazda zdrowej żywności. Cieszy się coraz większą popularnością. Ma same zalety. Jest pochodzenia roślinnego, nie zawiera glutenu i nie powoduje alergii. Jest mało kaloryczny, co w dzisiejszych czasach ma ogromne znaczenie. Coraz częściej używa się go do przygotowania słodkich potraw. Z powodzeniem zastępuje kakao. Karob można spotkać w napojach, ciastkach i deserach. Zdecydowanie warto więc zwrócić uwagę na ten produkt spożywczy.
Karob – co to takiego?
Karob występuje pod kilkoma nazwami m.in. używane są terminy ceratonia lub szarańczak strąkowy. Ma postać proszku. Otrzymuje się go z twardych nasion znajdujących się miąższu jadalnych owoców drzewa karobowego. To właśnie od tych owoców znanych jako chleb świętojański pochodzi jedno z określeń karobu.
Drzewa karobowe rosną dziko lub są uprawiane. Głównie w regionie śródziemnomorskim, w Indiach i w Australii. Te duże drzewa sięgające nawet kilkunastu metrów wysokości w przeciwieństwie do kapryśnych kakaowców są łatwe w uprawie i odporne na infekcje.
Karob – właściwości i wartości odżywcze
Mączka chleba świętojańskiego ma bardzo dużo wartości odżywczych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu i wzbogaca codzienną dietę.
Karob jest dostępny w postaci jasnobrązowego proszku. W przeciwieństwie do kakao nie jest gorzki. Ma słodki smak. Nie ma więc potrzeby dodatkowego słodzenia. Nie jest też tłusty. Zawiera magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor czy selen. Witaminy z grupy B, w tym tak potrzebną wegetarianom i weganom B12. Ponadto karob jest bogaty w witaminę A, D i E.
Karob to doskonały wybór dla każdego. Mączkę chleba świętojańskiego z powodzeniem do diety mogą włączyć:
- alergicy
- osoby chore na celiakię
- seniorzy
- kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Karob – jak go stosować?
Najczęściej używany jest do zagęszczania sosów czy deserów. Doskonale sprawdza się w wypiekach. Można go używać jako zamiennika jajek. Karob to także bezkofeinowa alternatywa dla kawy oraz niezwykły niskokaloryczny zamiennik kakao. Równie popularna jest słodka melasa o karmelowym smaku otrzymywana z karobu. Stosuje się ją jako zamiennik miodu czy słodkiego syropu. Dzieci za nią przepadają. Naleśniki z melasą karobową są przepyszne.