Karob – mało znany superfood

Karob uznawany jest za superfoods (https://www.bee.pl/9224-karob) – żywność o szczególnych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych. Jest to roślina wystepująca w rejonie śródziemnomorskim, która daje owoce w postaci strąków z nasionami. Superfoods wciąż zyskują na popularności, a roślinnych, nieprzetworzonych produktów zyskujących to miano szybko przybywa. Karob jest jednym z mniej znanych superfoods, który zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi.

Jak stosować karob?

Karob występuje w sklepach w kilku postaciach, które wybiera się w zależności od sposobu, w jaki będzie używany w kuchni. Zdecydowanie najczęściej wybieraną postacią jest proszek, który znany jest również pod nazwą mączka chleba świętojańskiego. Karobem w proszku można z powodzeniem zastąpić słodziki w ciastach i deserach – jest mniej słodki niż cukier, dodaje natomiast potrawom kakaowego posmaku. To właśnie kakao jest najczęstszym porównaniem podczas prób opisania smaku karobu. Mniej znaną wersją są strąki, czyli inaczej chlebek świętojański. Zjadane na surowo strąki mogą stanowić gotową, słodką i naturalną przekąskę. Można z nich przygotować również proszek (po własnoręcznym zmieleniu ziaren), jak i kolejną postać karobu – melasę. Melasa karobowa to gęsty syrop, który można wykorzystać w kuchni jako słodzik wszędzie tam, gdzie go potrzebujemy. Sprawdzi się zarówno do słodzenia kawy czy herbaty, jak również domowych wypieków, ciast, ciasteczek czy polew. 

Czy karob jest zdrowy?

Karob jest bogactwem składników odżywczych, co ciekawe – zachowuje je każda z przedstawionych wyżej wersji rosliny. Nie ma więc znaczenia czy kupimy strąki, mączkę czy melasę karobową, wciąż będzie to zdrowa alternatywa dla cukru i innych słodzików. Jak każde superfoods, właściwości odżywcze karobu są nieocenione – zawiera spore ilości witamin z grupy b, żelaza, magnezu i wapnia. Jest również dobrym źródłem błonnika w diecie. Należy jednak pamietać, że karob składa się głównie z węglowodanów, zaleca się więc spożywanie go z umiarem.